Lid worden

Op de koffie bij

Jan en Fanny van Zeeland

Waarschijnlijk weet je niet beter dan dat Autobedrijf van Zeeland op de Auerschootseweg zit. Toch is ‘ie een eindje verderop, namelijk midden in de Schoolstraat. “Mijn schoonvader had daar een loods,” vertelt Jan. “Hij zei: ‘als je met min dochter gaat trouwen, moet je die kopen.'” “Nou, hij mocht wel nee zeggen,” lacht z’n vrouw Fanny. “Maar dat durfde ‘ie niet,” grapt ze. De eerste vier jaar zat daar dus het bedrijf. “De auto’s die we verkochten, stonden daar langs de weg.”

De Auerschootseweg

Terwijl Fanny gebak op de tafel zet, vertelt Jan verder. Toen hij in september 1982 net z’n hond aan het wandelen was, zag hij dat nummer 21 te koop stond. “Op maandag ben ik erheen gegaan en op dinsdag was het van mij.” De hele winter heeft hij het pand verbouwd en in mei 1982 ging het open. “Toen heb ik bij handelaren auto’s gehaald en om het hele gebouw heen gezet.” “In twee weken heeft hij toen 32 auto’s verkocht,” vult Fanny aan. Al vanaf het begin werkt ze mee. Sinds 2018 runt ook compagnon William mee de zaak

Op de koffie bij

Als de lege gebaksbordjes van tafel zijn, loop Jan weg. Al snel komt hij terug met een fotoalbum. “Ik heb nog wel een paar oude foto’s.” Hij laat zien hoe het bedrijf eruit zag in de Schoolstraat en in de beginjaren op de Auerschootseweg. “Toen ik het kocht, stond er alleen een loods. Later heb ik zelf de showroom eraan gebouwd en de garage uitgebreid.”

Als je werk je hobby is

Tijd voor hobby’s heeft Jan niet. “Mijn hobby is m’n werk en m’n werk s m’n hobby.” Al werkt hij niet meer zoveel als vroeger. “Als je jong bent, zit je vol energie en kun je alles. Toen maakte ik 80 uur in de week.” Nu werkt Jan dus minder. Na een snelle rekensom komt hij tot de conclusie dat hij nu tussen de 65 en de 70 uur per week maakt. 6.5 dag in de week werkt hij dus nog altijd. Allen op zondagochtend niet, dan gaat hij op pad. “Ik kies een stuk bos uit en daar ga ik dan een paar uur wandelen.”

Jan heeft wel hobby’s, maar die staan al lang in de hoek van de garage: een paar oldtimers en een motor. “Die oldtimers heb ik gekocht tijdens m’n midlifecrisis, toen ik 40 jaar was,” lacht hij. Die zullen die daar nog wel even blijven staan. Want ondanks dat Jan inmiddels al 66 is, moet hij nog niet denken aan met pensioen gaan. “Ik ga door zolang dat ik me daar lekker bij voel.”

Terug naar het overzicht