Lid worden

OVB Dag van Baokel

BAKEL – Voor jong en oud was er zondag 18 mei vanalles te beleven in het centrum en rondom de molen in Bakel. De zon scheen, alle terrassen in het centrum waren druk bezet, er was muziek en een kunstmarkt, er waren straatmuzikanten, levende standbeelden, oude ambachten en kramen met koopwaar, pruuvenementen, prijsvragen, demonstraties en een ballonnenwedstrijd.
Ondernemers presenteerden hun producten en noviteiten. Verenigingen als Jong Nederland en Musis Sacrum presenteerden zich met ​spelletjes, informatie en majorettedemonstraties. Op het kerkplein was een grote ‘bar’ ingericht waar bezoekers uitleg kregen over producten en de toebereiding ervan en konden proeven van gerechtjes die voorbij kwamen op een lopende band. Politie en brandweer waren aanwezig met dienstvoertuigen.
ZLTO had een alternatief bedacht voor de bekende caviaraca: een Big Challenge, waarvan de opbrengst bestemd is voor de gelijknamige activiteit van de Veehouderij tegen kanker. Met pakken stro was een circuit aangelegd met poortjes aan het einde, waarin vier biggetjes met roze strikken om het hardst liepen om als eerste een poortje binnen te gaan. Bezoekers konden prijzen winnen met hun inzet op een van de varkentjes. De tamboers en doedelzakspelers van de Firebrigade Drums & Pipes Gemert marcheerden door de straten en verzorgden muzikale intermezzo’s in het centrum en bij de molen. Vendeliers van het gilde Sint Willibrordus lieten op het kerkplein hun vendels zwaaien. In het Parochiehuis was een tentoonstelling te zien van Heemkundekring Bakel-Milheeze.
Op het terrein van de Bakelse Sint Willibrordusmolen waren diverse oud-Hollandse taferelen te zien. Ridders hadden er hun tenten opgeslagen, ze vertelden over hoe mensen leefden in de Middeleeuwen en over de Kruistochten, kinderen mochten op de foto in een wapenuitrusting, een zwaard hanteren en schieten met pijl en boog. Een kruidenvrouwtje gaf uitleg over de toepassing van kruiden als absint, mierikswortel, monnikskap en verfkruiden; kruiden die gebruikt worden om kleurstof van te maken. Een tingieter gaf zittend op de grond demonstraties van zijn ambacht, kinderen mochten zelf een tinnen hanger maken. De British-American re-enactment groep was aanwezig met legervoertuigen en demonstraties en verhalen over loopgravengevechten en het gilde Sint Willibrordus hield schietwedstrijden.

Bekijk de foto’s van deze dag