Nieuws


‘Ondernemerscafé Bakel opnieuw boeiend en geslaagd’

De ongeveer 80 bezoekers van het Ondernemerscafé van Ondernemersvereniging Bakel (OVB) op woensdag 21 maart kunnen terugkijken op een boeiende avond.

Opnieuw waren gastvrouw Francis van Otterdijk-van Gils en gastheer Johan Habraken er in geslaagd om aansprekende sprekers aan tafel te krijgen.

Varkenshouder Pieter Hendrixk, Hans van den Heuvel, eigenaar van een vergisting-installatie, Frans van den Heuvel van Elektrotechniek van den Heuvel en wethouder Roël Hoppezak bespraken hun visie op de toekomst van de veehouderij in de buitengebieden.

Voordat de discussie in gang werd gezet maakte Pieter Michielsen, de nieuwe directeur van Rabobank Peel-Noord, gebruik van de gelegenheid om zich aan de Bakelse ondernemers voor te stellen.

De algemene conclusie aan de tafel was dat de huidige veehouderij onder druk staat van steeds strengere milieu-regels. Een heldere toekomstvisie is noodzakelijk om de sector voor de hele samenleving houdbaar te houden.

Pieter Hendrikx was daarin helder: “Als je als boer vooruit wilt moet je gewoon meegaan met de ontwikkelingen op het gebied van milieu. En daar moet je niet bang voor zijn. In de praktijk valt het vaak mee. Een paar jaar geleden keken we met angst naar luchtwassers. Tegenwoordig gebruiken we die gewoon.”

Hans van den Heuvel gaat nog een stapje verder. Aan zijn bedrijf heeft hij een vergistinginstallatie gekoppeld, zodat hij de meststoffen uit zijn veehouderij kan gebruiken om groene energie op te wekken. “Maar daar kun je niet zomaar aan beginnen. Je moet precies weten wat je doet en welke biologische processen zich afspelen in de installatie. Alleen door er veel tijd en kennis in te investeren kun je er voordeel uithalen.”

Hij betrok Frans van den Heuvel bij zijn plannen. Bij hem vond hij de kennis van elektrische installaties die hijzelf mist: “Een goede partner dichtbij is veel waard. Frans weet waarover hij praat, en hij staat binnen vijf minuten op de stoep als het nodig is. Dat is belangrijk.”

Voor Frans van den Heuvel snijdt het mes aan twee kanten. De specialistische kennis die hij heeft opgedaan in het project bij zijn naamgenoot is ook voor hem een investering die rendeert. Hij wordt tegenwoordig regelmatig gevraagd om elders in het land een installatie mee in te richten.

Wethouder Ruimte Hoppezak deelde de visie met gezonde scepsis: “De gemeente Gemert-Bakel wil graag voorop lopen als het gaat om ontwikkelingen in de veehouderij. De transitie mest als grondstof te zien, in plaats van als afval, hoort daarbij. Dat is goed. Het wil echter niet zeggen dat we vinden dat elke veehouder een vergistinginstallatie moet bouwen. Daarvoor moet je in de wieg gelegd zijn. Van het verstrekken van subsidies ben ik ook geen voorstander. Als gemeente willen we wel graag verbindingen leggen. Het ene bedrijf heeft warmte over, een ander heeft warmte nodig. Daarin valt nog veel te winnen.”

 

In dat licht bezien mogen ook Francis van Otterdijk en Johan Habraken spreken van een geslaagde avond.

Nieuws Headlines